Τα 3 Μυστικά της Αιώνιας Νεότητας ( for my Greek readers)

Εκλεισα τα 50 – πρόσφατα. Αλλά για να πώ την αλήθεια, δεν νιώθω καθόλου 50 – ποιός νιώθει άραγε. Κάποιες εβδομάδες πριν,

πέρασα από το ΥΓΕΙΑ για τα αναγκαία εμβόλια – τύφο, ηπατίτιδες και τα ρέστα – πριν από επαγγελματικό ταξίδι στην Αφρική. Οταν η νοσοκόμα φώναξε τ’ όμομα μου στην αίθουσα αναμομονής, σηκώθηκα και πλησίασα προς το μέρος της, αλλά εκείνη με αγνόησε και συνέχιζε να κοιτάζει αλλού. Μάλλον δε βλέπει καλά, σκέφτηκα. Με ψαναφώναξε, και της είπα δυνατά, …ναι, εγώ είμαι…Κοίταξε τα χαρτιά της και μου απάντησε ξαφνιασμένη …μα έψαχνα για εναν πενηντάρη… Μπορεί να ήταν μια καλοστημένη φιλοφρόνηση – γιατί άραγε – αλλά σίγουρα ήξερε πως να μου φτιάξει τη μέρα.
Χαμογέλασα. Αυτό το αστείο σκηνικό με έκανε να σκεφτώ. Φυσικά ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ νέος αλλά δυσκολεύομαι να συνειδητοποιήσω την ηλικία μου και νομίζω δεν είμαι και ο μοναδικός. Πολλοί ανθρωποι σαν κι εμένα ή και μεγαλύτεροι δείχνουν ιδιαίτερα νεανικοί στην όψη, με εξαιρετική φυσική κατάσταση, υψηλά επίπεδα ενεργειας, συμπεριφορά, άποψη, και ευστροφία. Τι είναι άραγε αυτό που διατηρεί κάποιον ή κάποια «νεο-α»; Τρεις είναι οι παράγοντες κατά την ταπεινή μου άποψη.

1. Νους υγιής εν σώματι υγιεί (έχω μπερδέψει δοτικές, μονοτονικά και άλλες γραφές μάλλον)

Νιώθω πιο νέος με τη γυμναστική. Εσείς;
Δυό χρόνια πρίν ξεκίνησα «Cross Fit» και …κώλησα. Ο γυμναστής μου με εξαντλούσε συστηματικά μέσα από μια σειρά διαφορετικών κάθε φορά ασκήσεων και με έκανε να ξεπερνάω τα όρια μου. Καθε μέρα. Παράλληλα μου έδινε τόση ενέργεια και αυτοπεποίθηση όση δεν είχα αισθανθεί ποτέ πριν.
Το κέρδος δεν ήταν μόνο φυσικό ή οπτικό. Κάθε προπόνηση εξαφάνιζε τελείως το άγχος της δουλειάς – δεν είχα και λίγο – και ξεκινούσα τη μέρα μου στο γραφείο τελείως αναζοωγονημένος, γεμάτος ενέργεια και ιδέες.
Οι Αρχαίοι Ελληνες ήταν εμπνευστές και πιστοί οπαδοί της ισσοροπίας μεταξύ σώματος και νού.
Συμφωνώ 100%, πάντα οταν είμαι σε καλή φόρμα το μυαλό μου – νομίζω – δουλεύει πιο γρήγορα και καθαρά.
Το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει και η επιστήμη.

Η σωματική άσκηση δεν σε κρατάει απλά νέα …….ανεβάζει τη διάθεση και διώχνει το άγχος ……διατηρεί τη μνήμη κοφτερή ….ιδιαίτερα όταν τα πόδια σου είναι …γερά :)

2. Φυσική περιέργεια και δημιουργικότητα

Ισχύει βέβαια και το αντίστροφο. Οταν το μυαλό λειτουργεί καλά – γιατί έχω λιγότερο αγχος και περισσότερες ιδέες – αισθάνομαι μεγαλύτερη ζωντάνια.
Λίγες εβδομάδες πριν, έτρωγα με ένα φίλο και κάποια στιγμή με ρώτησε για τη δουλειά μου και τα μελλοντικά μου σχέδια. Ημουνα, ειναι αλήθεια, πολύ ενθουσιασμένος με μια σειρά από διαφορετικές ιδέες και καινούργια πράγματα για το μέλλον, πολλά από τα οποία τελείως αντισυμβατικά. Τα μάτια μου γυάλιζαν. Με σταμάτησε, με κοίταξε και μου είπε … ακούγεσαι τόσο νέος!
Για να μην την πάθω όπως με τη νοσοκόμα, τον ρώτησα τι εννοεί και μου απάντησε απλά ότι η δημιουργικότητα και το κέφι που εβγαζαν τα λόγια μου του θύμησαν τον εαυτό του πολλά χρόνια πριν, στο ξεκίνημα της καριέρας του.

Λατρεύω τις νέες ιδέες. Είναι σαν παιχνίδια του μυαλού. Και όταν βουτάω μέσα σε κάποια δημιουργική σκέψη, αισθάνομαι πλημμυρισμένος αισιοδοξία και γεμάτος ενέργεια.
Αυτό είναι ένα κάπως παλιότερο αλλά εξαιρετικό αρθρο του Psychology Today σχετικά με την ορμή, την προσαρμοστικότητα, την αποφασιστικότητα και γενικά τις ιδιαιτερότητες των δημιουργικών ανθρώπων. Διαβαστε το με προσοχή, είναι τόσο αληθινό.

3. Ο Φόβος γεννιέται Γέρος

Από την άλλη μεριά, η ανησυχία, ο φόβος και το άγχος με κάνουν να αισθάνομαι βαρύς και σίγουρα μεγαλύτερος. Μιλούσα με έναν άλλο φίλο πρόσφατα για σκοτούρες, προβλήματα και ανησυχίες. Σκέφτηκα τα παιδιά μου. Πολύ σπάνια αισθάνονται – ή νομίζω ότι αισθάνονται – φόβο με ανάλογο τροπο. Ανησυχώ και για τα δυό τους συνέχεια, κάθε μέρα. Εκείνα όμως δεν φαίνεται να ανησυχούν καθόλου. Ο φίλος μου, μου υπενθύμισε ότι από τη φύση τους, οι νέοι άνθρωποι είναι ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ. Και συμπλήρωσε ….

ο Φόβος γεννιέται Γέρος

Το κράτησα και άρχισα να παρατηρώ τους γύρω μου. Οταν βλέπω συναδέλφους ή φίλους αγχωμένους, άτολμους, φοβισμένους, μου φαίνονται ποιό μεγάλοι από τα χρόνια τους. Λές και ο φόβος και η ανησυχία τους εμποδίζουν να χαρούν τη ζωή, να τολμήσουν, να δούν τον κόσμο με άλλο μάτι, να αρπάξουν ευκαιρίες.
Μάλλον από καθαρή τύχη δεν φοβάμαι πολύ ή συχνά. Για κάποιο λόγο ποτέ δεν ανησύχησα για την καριέρα μου ή για την οικονομική μου κατάσταση. Ξέρω ότι ακόμα και άφραγκος, κάτι θα έβρισκα να κάνω – ταξιτζής ίσως. Δεν είμαι καθόλου αγκιστρωμένος στη φήμη ή στην κοινωνική θέση. Για όσους με ξέρουν, παραμένω πάντα ο ίδιος Χρήστος – συμπεριλαμβανομένης και της νοσοκόμας του ΥΓΕΙΑ 
Η στάση αυτή με έχει βοηθήσει. Να ρισκάρω, να κερδίζω και να χάνω, να δοκιμάσω καινούργια πράγματα προσωπικά και επαγγελματικά. Με γοητεύουν τα extreme sports (ακραία σπόρ μεταφράζεται;), οι δυνατές συγκινήσεις και οι περιπέτειες που μπορεί να βάζουν την ασφάλεια μου σε κίνδυνο. Λατρεύω τις νέες εμπειρίες και το πλεόνασμα αδρεναλίνης που χαρίζουν.

Αισθάνεσαι νέος, ζεις πιο πολύ

Νομίζω ότι αυτά τα τρία μικρά πράγματα – η καλή φυσική κατάσταση, η δημιουργικότητα και η έλλειψη φόβου – μας βοηθούν να αισθανόμαστε, να μένουμε και να ζούμε νέοι. Οταν γυμνάζεις το σώμα και το μυαλό σου, όταν δοκιμάζεις καινούργια κάθε φορά πράγματα, ζείς μια ζωή γεμάτη. Κοιτάς πάντα μπροστά χωρίς να χάνεις στιγμή από το τώρα. Ρισκάρεις αλλά ταυτόχρονα προγραμματίζεις για κάθε ενδεχόμενο κι έτσι δημιουργείς και αξιοποιείς ευκαιρίες. Το μυαλό σου γεμίζει οξυγόνο από νέες ιδέες, νέα δεδομένα, νέες σκέψεις.

Πρόκειται, για έναν αέναο κύκλο. Το ένα φέρνει το άλλο σε μια κυκλική ακολουθία. Αισθάνεσαι νέος και άρα δοκιμάζεις. Κάνεις νέα πράγματα, νέους φίλους, πάς σε νέα μέρη και συλαμβάνεις νέες ιδέες, που ανανεώνουν τη νεανική σου αίσθηση και ορμή. Αυτό στη συνέχεια σε κάνει πιό θετικό, δημιουργικό, αισιόδοξο, υγιή, δυνατό και τελικά επιτυχημένο. Ταυτόχρονα προσκαλείς, σχεδόν μαγνητίζεις πάνω σου, άλλους ανθρώπους και νέες ευκαιρίες οι οποίες με τη σειρά τους επανατροφοδοτούν την υπέροχη αίσθηση της νεότητας.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, οι ανθρωποι που αισθάνονται νέοι, ζουν πιο πολύ.

Αυτό είναι όλο; Οχι βέβαια. Υπάρχουν κι άλλες πλευρές της ζωής που μας βοηθούν να αισθανόμαστε νέοι και νέες. Προσωπική και επαγγελματική επλήρωση. Κοινωνικότητα. Τρυφερότητα. Πίστη σε κάτι μεγαλύτερο από μας. Αφοσίωση σε κάποιο σκοπό. Αγάπη. Το ξέρω, τίποτα από αυτά δεν αρκούν για κρατήσουν τον οποιονδήποτε βιολογικά νέο στα χρόνια. Κάνουν όμως τα χρόνια να περνάνε πιο όμορφα.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ & ΑΙΩΝΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

Φωτογραφία: Portrait Central

  • Post category:MY WRITING